JonneVesala

Ajatuksia sharia-laista ja arvoista

Täysimääräinen uskonnonvapaus ja täysimääräiset ihmisoikeudet poissulkevat toisensa. Ne eivät toimi käsi kädessä. Toki uskonnonvapaus voidaan kokea ihmisoikeutena; ihmisoikeudet yleensäkin ovat erilaisia vapauksia mainitsematta niihin vapauksiin liittyviä vastuita.

                             Erosin kirkosta alkuvuodesta, heti täytettyäni 18 vuotta. Suunnitelma kirkosta eroamiseen oli selvä jo vuosia ennen eroamista, mutta alaikäisen erotessa kirkosta vaaditaan huoltajan suostumus ja erokirje on toimitettava maistraatille kirjallisena. Täysi-ikäisen ero toimii nappia painamalla. Eron syyt oli selvät. En halua verovaroin tukea kirkon toimintaa, enkä pahemmin nauti siitä kuinka kirkko puolustaa jäsenmäärällään toimintaansa nimeni ollessa jäsenlistalla.

                             Arvoni eivät silti pääosin eroa kirkon arvoista. Kirkko opettaa tärkeitä arvoja, normeja, sekä yleismaailmallisia sivistyneitä käytöstapoja. Kirkossa käyminen koulun yhteydessä on mielestäni hyvä asia. Ketään ei pakoteta tunnustavansa jotain, mihin ei itse usko. Päinvastoin kirkko opettaa rehellisyyteen, ymmärtäväisyyteen ja hyväksymiseen. Jokaisella saa olla omat arvot ja uskomukset, mutta jokaisen tulee kunnioittaa toistensa näkemyksiä.

                             Ilman uskonnonvapautta tämä kaikki voitaisiin viedä minulta pois. Sitä en hyväksyisi missään nimessä. En suostuisi elämään yhteiskunnassa, jossa minun ei annettaisi elää omien, uskonnollisten tai ei-uskonnollisten, arvojeni perusteella.

                             Tosiasia on kuitenkin se, että länsimainen yhteiskunta, kulttuuri ja sivistys ovat rakennettu näiden arvojen päälle. Vaikka vanhoja arvoja sovelletaan, jopa tuhotaan, nykypäivänä, se ei silti tarkoita etteikö niiden peruspilarit olisi tallella. Islam ja tarkemmin tarkastellen sharia-laki eivät näitä arvoja noudata. Niille ei ole tilaa samassa yhteiskunnassa, jossa länsimaisista arvoista on muodostettu perus- ja ihmisoikeudet.

                             Jokaisella tulee olla oikeus uskoa mihin tahtoo. Mielipiteitä ei tule rankaista. Uskontoa harjoittaessa ja uskonnollisia tapoja ja rituaaleja noudattaessa tulee toimia ihmisoikeuksien mukaan. Kukaan, joka on itse lukenut mitä Koraanissa sanotaan, ei voi väittää etteivät Koraanin käskyt ole ristiriidassa ihmisoikeuksien, länsimaisten arvojen kanssa.

                             Kommunistille on annettava vapaus uskoa, että kaikki materiaalinen omistus on yhteistä. Rasistille on annettava oikeus uskoa, että jotkut rodut ovat muita alempia. Muslimille on annettava vapaus uskoa Koraanin opetuksia ja käskyjä. Mutta yhdellekään ihmiselle uskonnosta, saati muusta vakaumuksesta riippumatta, ei tule antaa vapautta toimia ihmisoikeuksien vastaisesti. Vetoaminen uskontoon ei ole vapautus, eikä mandaatti toimia oman uskomuksensa mukaisesti aiheuttaen harmia muille.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Uskonnonvapaus on yksi ihmisoikeuksista ja kuuluu siis "täysimääräisiinkin" ihmisoikeuksiin. Johtopäätöksesi uskonnoista on kyllä oikea. Toisalta, se on jo otettu huomioon esimerkiksi YK:n ihmisoikeusjulistuksen viimeisessä artiklassa. Mitään ihmisoikeutta ei saa tulkita niin, että se rajoittaisi muita oikeuksia.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Ainoa täysimääräinen ihmisoikeus on se, että jokaisella ihmisellä on oikeus elämään. Se on universaali oikeus, ja sen tunnustaa jokainen, joka on ihminen siinä mielessä kuin me ihmisyyden ymmärrämme. Uskonnonvapaus kulkee kaukana tästä oikeudesta, eikä se kuulu ihmisen elämisen kannalta välttämättömiin ehtoihin. Uskonnonvapaudesta näyttävät eniten kantavat huolta he, jotka eivät ymmärrä mitä se ylipäänsä tarkoittaa. Jos maapalloa kohtaisi tuho, ja meidän olisi sitä ryhdyttävä uudelleen rakentamaan, niin uskonto ei olisi kärkisijoilla rakennuslistalla, se ilmestyisi vasta kun olisi kyllin vakaat ja turvalliset olot aloittaa ”ihmisten jalostus”. Toivottavasti pallomme säilyy vielä pitkään, mutta jos sen tuhon jälkeen kehitettäisiin uusia uskontoja, niin ne eivät varmasti pohjautuisi lammastalouteen.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Joo näinhän se on. En ymmärrä, kuinka jotkut kuvittelevat voivansa sekoittaa keskenään sellaisen kulttuurin, jossa laajat yksilönvapaudet ovat lähes pyhä asia ja toisaalta sellaisen, jossa niitä ei tunneta.
Sharian voi jokainen ottaa käyttöön yhdistys-tason sääntöinä, mutta silloinkaan ei Suomen lakia saa rikkoa. Tässä on se ongelmakohta, joka satavarmasti tulee vastaan, jos sharialle annetaan tilaa yleistyä Suomessa. Islam ei tunne leikki-shariaa ja tavallaan tuota uskontoa on syytä kunnioittaa ja pelätä sen tinkimättömyyden vuoksi.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Siä en edelleenkään ymmärrä, miksi uskovaiset ei edes itse usko raamattuun. Kaikilla omat "tulkintansa".

On varmasti uskottoman ihmisen vaikea nähdä mitään järkeä tässä touhussa. Pitäisihän uskovien olla Pyhän Hengen yhdistämänä: yhtä onnellista perhettä.

Jos näin olisi, eivät uskovaiset tuntisi pakonomaista tarvetta käännyttää ihmisiä yhteiskunnassa uskoonsa.

Kristus kuitenkin vain halusi, että ilosanoma jaetaan ja thats it. Ei ole mitään käännytystyö-käskyä raamatussa.

Se on diili Jumalan kanssa ja Suomessakin, kaikki about tietävät diilin sisällön.

Miksi uskovaisilla on niin kova kuume julistaa kun on jo julistettu?

Usko ilman tekoja, on kuollutta: mutta usko, mikä perustuu tekoihin ei ole edes uskoa vaan ihmisen omaa tekemistä.

Olisi parasta jos uskovaiset noudattaisivat raamattua ja pitäisivät asiansa itsellään: seurakunnan sisäisesti. Ei ole mitään käskyä yrittää manipuloida politiikan kautta, yhteiskuntaan näitä sääntöjä: se ei vaan mene niin, ja valtionkirkon peruja tämä koko toimintatapa että pitää pakottaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sharia-lain soveltaminen Suomessa olisi perustuslain vastaista, sillä se asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Lisäksi se saattaa sallia ihmisoikeuksien vastaisia toimenpiteitä, kuten Ruotsin käräjäoikeuden äskettäin tekemä päätös osoitti.

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256756-shar...

Toimituksen poiminnat